Логотип журнала "Провизор"








Задекларуй та торгуй!
Другие статьи из раздела: Новости
Статья
№ 19`2014 Выбираем свой вид страхования
№ 14`2014 Хирургия и психология тоже!
№ 10`2014 Новый способ избавления от лишних килограммов: актуально перед летним сезоном
№ 15'2011 В Україні відзначили Міжнародний день боротьби з вірусними гепатитами
№ 15'2011 Реформа охорони здоров’я у фокусі Громадської ради при ДонОДА
№ 15'2011 Андрій Сердюк: «В Україні зберігається значний розрив між високим рівнем використання ядерних та радіаційних технологій та відсталим радіологічним контролем опромінення персоналу і населення»
№ 15'2011 Кабинет министров Украины утвердил перечень документов, прилагаемых к заявлению о выдаче лицензии
№ 15'2011 Віктор Янукович дав старт медичній реформі
№ 15'2011 Определение кодов товаров согласно УКТВЭД
№ 14'2011 Популярные лекарства скоро подешевеют


Задекларуй та торгуй!

МОЗ України запроваджує заявницький принцип формування ціни на ліки та вироби медичного призначення при проведенні держзакупівель.

Формування ціни на медпрепарати та вироби медичного призначення, які суб’єкти господарювання пропонуватимуть на тендерах, відбуватиметься за заявницьким принципом. Такі нововведення очікують потенційних учасників торгів унаслідок набуття чинності постанови Кабінету міністрів № 1012 від 1 листопада 2010 р.

Відтепер кожен заявник мусить заповнити належну форму, розроблену міністерством, задекларувавши в ній свою ціну, та надати її для розміщення на сайті МОЗ. Інформація є відкритою для всіх зацікавлених сторін і оновлюватиметься в режимі он-лайн. У міністерстві вже тривають роботи з підготовки програмного забезпечення та технічних потужностей сервера міністерства.

Постанова також передбачає можливість заявника змінити раніше задекларовану ціну. Для цього необхідно подати заяву, де слід обґрунтувати своє рішення.

У міністерстві наголошують, що беззаперечним позитивом ухваленої постанови є усунення медиків від формування ціни, адже відповідальність за задекларовану вартість нестиме заявник. Тендерна комісія, яка візьме витяг із реєстру та подасть його на торги, тим самим матиме офіційне обґрунтування формування закупівельної ціни. Відтак питання щодо вартості препаратів буде спрямовуватись до суб’єкта, та у разі невідповідності ринковим параметрам податкові органи, антимонопольний комітет, інші контролюючі органи вживатимуть заходів. Лікарі ж нестимуть відповідальність винятково за медичне обґрунтування закупівлі препарату.

Урядова постанова відіграватиме позитивну роль у створенні конкурентного середовища серед фармвиробників. У разі наявності кількох пропозицій виробників, ціна яких збігається, в міністерстві перейдуть до другого етапу відбору, де враховуватимуть наявність препарату в протоколах лікування чи досвід застосування виробу в оперативних втручаннях.

«Запровадження заявницького принципу — це прорив. Нарешті закупівлі за кошти бюджету проводитимуть після декларування ціни. Як вбачає уряд і МОЗ, ця складова дасть можливість збалансувати кінцеву ціну при прийнятті рішення на торгах. До сьогодні, наприклад, маючи дванадцять виробників одного й того самого препарату, було складно визначити вартість, адже завжди була присутня мінімальна та максимальна ціна, і тут у прийнятті рішення відігравав роль економічний чинник. Тепер же кожен постачальник декларуватиме ціну, яка б у балансі була адекватною для прийняття рішення, аби виграла саме його пропозиція» — коментує директор Департаменту регуляторної політики в сфері обігу лікарських засобів і продукції в системі охорони здоров’я Валерій Стеців.

За матеріалами: moz.gov.ua

http://www.provisor.com.ua






© Провизор 1998–2022



Грипп у беременных и кормящих женщин
Актуально о профилактике, тактике и лечении

Грипп. Прививка от гриппа
Нужна ли вакцинация?
















Крем от морщин
Возможен ли эффект?
Лечение миомы матки
Как отличить ангину от фарингита






Журнал СТОМАТОЛОГ



џндекс.Њетрика