Логотип журнала "Провизор"








СУЧАСНІ АСПЕКТИ КОНТРАЦЕПЦІЇ У ЖІНОК різного репродуктивного віку


СУЧАСНІ АСПЕКТИ КОНТРАЦЕПЦІЇ У ЖІНОК різного репродуктивного віку

Г.В. ЗАЙЧЕНКО
канд.мед. наук,
доцент кафедри
фармакології
НфаУ

О.В. КУДІНА,
канд. фарм. наук,
асистент кафедри
фармакології
НФаУ

Планування сім’ї і регулювання народжуваності шляхом використання сучасних контрацептивних засобів є важливими чинниками, які сприяють збереженню здоров’я жінки. Саме контрацептиви дозволяють запобігти небажаній вагітності, уникнути абортів і пов’язаних з ними ускладнень

Народження дитини — це усвідомлений крок у житті окремої людини та сім’ї в цілому. Кожна родина має право на народження бажаної дитини, що є важливим для збереження як репродуктивного, так і психоемоційного здоров’я. Інформованість та можливість користування новітніми досягненнями науки в галузі контрацепції є невід’ємною частиною планування сім’ї в сучасному суспільстві.

На жаль, сьогодні в Україні на фоні існуючої демографічної кризи основним методом регулювання народжуваності залишається аборт. За даними Міністерства охорони здоров’я України майже 40 % жінок репродуктивного віку хоча б раз у житті вдавалися до такого хірургічного втручання. У 2009 році було здійснено 156 тис. абортів. Цей показник втроє перевищує європейський1. Головною причиною абортів, на думку фахівців, є необізнаність та небажання українок користуватися сучасними методами запобігання небажаній вагітності, зокрема гормональними засобами. Важливим моментом у цьому питанні є недостатня інформованість про широкий вибір та можливість індивідуального підбору ефективного засобу контрацепції для кожної жінки. При цьому можна враховувати не тільки фенотипові та вікові особливості, а також обирати зручну лікарську форму з певним режимом застосування.

Останніми роками було досягнуто значних успіхів у медицині та фармації щодо вдосконалення та доповнення арсеналу засобів контрацепції. Розроблено схеми, що дозволяють ураховувати особливості кожної жінки, а саме: стан здоров’я, наявність шкідливих звичок, умови праці, індивідуальні потреби, фазу фертильності, вік тощо.

Сучасні методи контрацепції поділяються на: фізіологічні, бар’єрні, хімічні, гормональні та антигормональні, внутрішньоматкові терапевтичні системи (ВМС), хірургічні. Для оцінки ефективності кожного методу контрацепції зазвичай застосовують індекс Перля, який відображає кількість вагітностей у 100 жінок упродовж року при застосуванні певного методу контрацепції. Чим нижче цей показник, тим більша ефективність методу контрацепції (табл. 1).


Таблиця 1 ІНДЕКС ПЕРЛЯ ПРИ ВИКОРИСТАННІ РІЗНИХ МЕТОДІВ КОНТРАЦЕПЦІЇ
Метод Індекс Перля

Фізіологічні методи

1–35

Сперміцидні препарати

0,7–7

Презервативи

3–28

Внутрішньоматкові терапевтичні системи (ВМС)

2,0

Пероральні комбіновані
гормональні контрацептиви
монофазні
трифазні

0,05–0,3
0,12–0,34

Прогестинвмісні пероральні контрацептиви

0,4–2,5

Посткоїтальні

0,5–5,3

Піхвові діафрагма та шийкові ковпачки

5–7

Депо-контрацептиви (3-місячні ін’єкції)

0,2–2,6

Хірургічна стерилізація

0–0,03

1 Україна займає одне з перших місць в Європі по кількості абортів і одне з останніх по рівню життя. У нашій країні щорік реєструють близько 50–60 випадків переривання вагітності на 1 тис. жінок. Співвідношення кількості абортів і пологів в Україні, за даними офіційної статистики, складає 145 : 100, а в Західній Європі — 10–15 : 100. У структурі материнської смертності в Україні на аборти припадає близько 23% (Р. В. Богатирьова, Г. К. Іркіна, 1997). — Прим. ред.


Одним з важливих факторів правильного вибору методу контрацепції для жінок є врахування фертильного віку.

У сучасних умовах загальної культури та більш активної сексуальної поведінки підлітків питання контрацепції у дівчат до 18 років набувають актуального значення. Основним завданням контрацепції у підлітків залишається попередження першого аборту та небажаних ранніх пологів, а також профілактика інфекцій, що передаються статевим шляхом. Із сучасних методів контрацепції дівчатам-підліткам можуть бути рекомендовані бар’єрні, хімічні, гормональні, екстрена контрацепція. Але слід ураховувати, що кожен метод поряд з перевагами має свої недоліки, що обмежує його застосування. Використання чоловічого презерватива захищає не тільки від небажаної вагітності, але й від інфекцій, що передаються статевим шляхом (табл. 2). Основним недоліком є відносно частий розрив презерватива. Піхвові діафрагми та шийкові ковпачки внаслідок низької ефективності та досить складної техніки використання мало підходять для цієї вікової категорії. Контрацептивна губка, що поєднує в собі механічний та хімічний методи, також має відносно низьку ефективність. Сперміцидні методи контрацепції (табл. 3), дія яких проявляється у фрагментації сперматозоїдів, можуть бути рекомендовані підліткам у поєднанні з бар’єрним методом, що знижує ризик вагітності та забезпечує захист від інфекцій, що передаються статевим шляхом. Перевагою бар’єрних та сперміцидних методів є можливість їх використання при нерегулярних та епізодичних статевих відносинах.


Таблиця 2 ФІЗІОЛОГІЧНІ ТА БАР’ЄРНІ МЕТОДИ КОНТРАЦЕПЦІЇ
Фізіологічні Бар’єрні

Календарний
Температурный
Симптомотермальний
Метод лакційної аменореї

Презервативи (жіночі та чоловічі)
Піхвові діафрагми
Шийкові ковпачки
Контрацептивні губки



Таблиця 3 СПЕРМІЦИДНІ ПРЕПАРАТИ
Діюча речовина Торгова назва

Ноноксинол, Бензалконію хлорид

Патентекс Овал (Merz Pharmaceuticals)
Еротекс (Сперко Україна)
Фарматекс (Lab. Innotech International)



Таблиця 4 СУЧАСНІ ГОРМОНАЛЬНІ КОНТРАЦЕПТИВИ
Комбіновані естроген-гестагенні препарати
Монофазні комбіновані контрацептивні засоби
Діючі речовини Торгова назва

Норетистерон і ЕЕ

Нон-овлон (Jenapharm)

Левоноргестрел і ЕЕ

Мікрогінон (Bayer)
Овідон (Gedeon Richter)
Ригевідон (Gedeon Richter)
Ригевідон 21+7 (Gedeon Richter)
Мінізистон (Jenapharm)

Дезогестрел і ЕЕ

Марвелон (Organon)
Мерсилон (Organon)
Новінет (Gedeon Richter)
Регулон (Gedeon Richter)

Гестоден і ЕЕ

Ліндінет 20 (Gedeon Richter)
Ліндінет 30 (Gedeon Richter)
Логест (Bayer)
Фемоден (Bayer)

Норгестимат і ЕЕ

Силест (Cilag)

Дроспіренон і ЕЕ

Яріна (Bayer)
Джаз (Shering AG)

Норельгестромін і ЕЕ

Евра (Janssen)

Етоногестрел і ЕЕ

Нова-Ринг (Organon)

Дієногест і ЕЕ

Жанін (Bayer)

Ципротерон і ЕЕ

Діане-35 (Bayer)

Трифазні

Левоноргестрел і ЕЕ

Три-регол (Gedeon Richter)
Три-регол 21+7 (Gedeon Richter)
Триквілар (Bayer)
Тризистон (Jenapharm)

Дезогестрел і ЕЕ

Три-мерсі (Organon)

Гестоден і ЕЕ

Тристин (Gedeon Richter)

Монопрепарати, що містять виключно гестагени
Мікродози гестагенів (міні-пілі)

Лінестренол
Дезогестрел

Ексклютон (Organon)
Чарозетта (Schering-Plough)

Посткоїтальні гестагенні препарати

Левоноргестрел

Постинор (Gedeon Richter)
Ескапел (Gedeon Richter)

Пролонговані прогестинвмісні засоби-депо

Медроксіпрогестерон

Депо-Провера (Pfizer Inc.)

Внутрішньоматкова система

Левоноргестрел

Мірена (Bayer)

Антигестагенні препарати

Міфепристон

Гінепристон (Мир-Фарм)


До високоефективних методів попередження небажаної вагітності, які також можуть бути рекомендовані підліткам, відносять гормональні контрацептиви (табл. 4).


Але варто зауважити, що гормональна контрацепція бажана для підлітків, які ведуть регулярне статеве життя і мають достатню інформацію про застосування цього методу. Гормональні препарати з контрацептивною дією представлені монокомпонентними, що містять гестагени, та комбінованими лікарськими засобами, до складу яких входить гестагенний та естрогенний компоненти. Естроген в комбінованих контрацептивних засобах (ККЗ) представлений етінілестрадіолом, який залишається постійним компонентом уже понад 30 років. Головними небажаними побічними ефектами гестагенного компонента є збільшення маси тіла, посилення росту небажаного волосся, депресія, зменшення толерантності до глюкози. Тому гестагенний компонент упродовж часу існування ККЗ зазнає постійного вдосконалення. Для препаратів I покоління (гестагенний компонент — норетінодрел, норетінондрону ацетат, етінодіолу діацетат) була характерна наявність великої кількості гормонів, що призводило до ризику небезпечних для життя тромбоемболій. У препаратів другого покоління, що містили гестаген норетістерон, кількість естрогенного компонента була нижчою, що дозволило суттєво зменшити ризик тромбозів. Прогестини ІІІ покоління (норгестимат, дієногест, гестоден, дезогестрел, дросперинон) мають мінімальну андрогенну активність, дозволяють знизити до мінімуму такі побічні ефекти, як збільшення маси тіла, поява акне, негативні зміни вуглеводного та ліпідного обміну.

Вибір гормональної контрацепції має бути особливо ретельним у групі жінок до 18 років, бо в цій групі збереження репродуктивного здоров’я є підґрунтям народження майбутніх поколінь. Особливість репродуктивної системи в період статевого становлення обумовлена функціональною незрілістю. Серед комбінованих оральних контрацептивів (КОК) для підлітків найбільш прийнятними є мікродозовані (містять 0,015– 0,020 мг етінілестрадіолу) та високоселективні прогестагени третього покоління. Для цієї вікової категорії ВОЗ рекомендує монофазні КОК та трифазні, які забезпечують найменше втручання в перебіг фізіологічних процесів в організмі підлітків. При застосуванні КОК можуть виникати побічні ефекти, що поділяються на естрогензалежні та гестагензалежні (табл. 5). Слід пам’ятати, що ці побічні ефекти, особливо у препаратів останнього покоління, зведені до мінімуму. Вони спостерігаються в перші місяці їх приймання, потім зменшуються або повністю зникають. Мікродози гестагенів (міні-пілі) менш ефективні, аніж КОК, і можуть бути застосовані в підлітків, які мають протипоказання до приймання КОК: порушення згортання крові, цукровий діабет, захворювання печінки та ін. Ін’єкційні та підшкірні імпланти для дівчаток застосовувати небажано. Серйозним недоліком гормональних засобів контрацепції є те, що вони не захищають від інфекцій, що передаються статевим шляхом. З урахуванням даної проблеми жінкам цієї вікової групи рекомендовано так званий подвійний голландський метод: одночасне застосування гормонального орального контрацептиву з презервативом, коли висока ефективність орального контрацептиву поєднується з додатковою профілактичною дією від захворювань, які передаються статевим шляхом.


Таблиця 5 ПОБІЧНІ ЕФЕКТИ КОМБІНОВАНИХ ОРАЛЬНИХ КОНТРАЦЕПТИВІВ
Естрогензалежні Гестагензалежні

Головний біль
Нудота
Блювання
Шлунково-кишкові розлади
Болісність молочних залоз
Підвищення артеріального тиску
Тромбофлебіт
Хлоазми

Міжменструальні кровотечі
Зниження настрою
Зменшення лібідо
Акне
Облисіння
Збільшення маси тіла


Актуальним для підлітків є питання екстреної контрацепції (ЕК). Застосування засобів ЕК не має бути постійним, але інформацію про можливість її використання необхідно поширювати серед підлітків, оскільки саме ця сексуально активна група перебуває в зоні ризику незапланованої вагітності. Раціональне використання екстреної контрацепції значно сприяє зменшенню кількості абортів. До сучасних методів невідкладної контрацепції, що також можуть бути рекомендовані дівчатам до 18 років, відносять КОК, які застосовуються за методом Юзпе: дворазове призначення 200 мкг етінілестрадіолу та 1 мг левоноргестрелу протягом 72 годин після статевого акту з перервою в 12 годин. Перевагою цього методу є те, що з цією метою можна використовувати будь-який КОК, що є у продажу, при цьому кількість таблеток залежатиме від їх складу та дозування. Такий метод контрацепції повинен контролюватися лікарем. Для ЕК можуть бути рекомендовані і спеціальні препарати (табл. 6). За рекомендаціями ВОЗ препаратом першого вибору для ЕК є левоноргестрел в дозі 1,5 мг. Це обґрунтовується тим, що він не виявляє тератогенного ефекту. Завдяки цьому, в тих випадках, коли жінка все ж таки завагітніла, можливо зберегти вагітність.


Таблиця 6 ПРЕПАРАТИ ДЛЯ ЕКСТРЕНОЇ КОНТРАЦЕПЦІЇ
Препарати, що містять прогестини
Діяча речовина Торгова назва Спосіб застосування

Левоноргестрел

Постинор (Gedeon Richter)
(табл. 0,75 мг, № 2)
Ескапел (Gedeon Richter)
(табл. 1,5 мг, № 1)

Не пізніше 72 годин після незахищеного статевого акту
(другу таблетку не пізніше 12 годин після першої)
Не пізніше 96 годин після незахищеного статевого акту

Препарати, що містять антигормони (антипрогестин)

Міфепристон

Гінепристон («Мир-Фарм»)
(табл. 10 мг, № 1)

У перші 72 години після незахищеного статевого акту


При прийомі міфепристону необхідно перервати грудне вигодовування на 14 днів, при прийомі левоноргестрелу — на 6 годин.

Слід пам’ятати, що застосування методів ЕК для жінок усіх вікових груп можливо лише в екстрених випадках та не повинно бути регулярним.

ВМС підліткам застосовувати недоцільно внаслідок недостатніх розмірів матки, а також за наявності декількох статевих партнерів. Фізіологічні методи контрацепції (табл. 2) для підлітків небажані також через їх низьку ефективність, адже їх застосування потребує від дівчини високого рівня медико-біологічних знань, досвіду, навичок, регулярного фіксування дат менархе.

Вік від 18 до 35 років часто називають «золотим» періодом фертильного життя жінки, адже саме в цей час жіноча репродуктивна система і організм у цілому перебувають у найбільш сприятливому стані для народження дитини. Пріоритетним засобом контрацепції в цей період є КОК. При призначенні КОК слід ураховувати і такі фактори, як предменструальний синдром, гіперандрогенні прояви, дисфункціональні маткові кровотечі, ендометріоз, цукровий діабет, паління, стан репродуктивної системи в даний момент (аборт, лактація). Так, для жінок, яким необхідна додатково до контрацепції регуляція менструального циклу, а також за наявності гіперпластичних процесів ендометрію підходять низкодозовані монофазні КОК, а для жінок з ендометріозом, навпаки, — мікродозовані КОК (табл. 7). Гестагени (дієногест, дросперинон, ципротерону ацетат, гестоден), які входять до складу сучасних КОК останнього покоління, мають антиандрогенну дію та можуть застосовуватись з лікувальною метою у жінок з гіперандрогенними захворюваннями: полікістоз яєчників, вірилізація, гірсутизм, акне та ін.)


Таблиця 7 КОК ЗАЛЕЖНО ВІД ДОЗИ ЕСТРОГЕННОГО КОМПОНЕНТА
Мікродозовані КОК (містять 0,015–0,02 мг етінілестрадіолу (ЕЕ)) Низькодозовані КОК
(містять 0,03–0,035 мг ЕЕ)
Високодозовані КОК
(містять понад 0,035 мг ЕЕ)
Назва Доза ЕЕ Назва Доза ЕЕ Назва Доза ЕЕ

Мерсилон
Новінет
Ліндінет 20
Логест
Джаз
Евра
Нова-Ринг

0,02 мг
0,02 мг
0,02 мг
0,02 мг
0,02 мг
0,02 мг
0,015 мг

Мікрогінон (Ригевідон)
Ригевідон 21+7
Мінізистон
Марвелон
Регулон
Ліндінет 30
Фемоден
Яріна
Жанін
Силест
Діане-35

0,03 мг
0,03 мг
0,03 мг
0,03 мг
0,03 мг
0,03 мг
0,03 мг
0,03 мг
0,03 мг
0,03 мг
0,035 мг
0,035 мг

Нон-овлон
Овідон

0,05 мг
0,05 мг


За наявності протипоказань до естрогенів, до яких відносять годування груддю, цукровий діабет, артеріальну гіпертензію, мігрень, серпоподібно-клітинну анемію, серцево-судинну патологію, схильність до тромбоутворення, перевагу слід віддати мікродозам гестагенів.

Контрацепція жінок у віці 35– 45 років також має свої особливості, адже, як правило, у цій віковій категорії більшість жінок вирішило питання планування сім’ї, тому вагітність у цій групі буває випадковою, і зазвичай небажаною. Складність вибору контрацептивного засобу в жінок у віці 35–45 років пов’язана з наявністю факторів ризику: надмірна маса тіла, паління, супутні захворювання. Серед КОК, якщо немає протипоказань та шкідливих звичок, перевагу слід надавати препаратам останнього покоління та трифазним. У цьому віці можливе застосування підшкірних імплантів та ін’єкційних засобів, що мають переваги перед щоденним прийманням таблеток, які вимагають суворого контролю за режимом введення. Перевага також може бути віддана внутрішньоматковим засобам, але обмеження можуть виникнути за наявності протипоказань у зв’язку з патологічними змінами тканин шийки матки. Оптимальним засобом контрацепції в цьому віці може бути хірургічна стерилізація, якщо жінка остаточно вирішила не мати дітей. Цей засіб контрацепції досить поширений у багатьох країнах, але розповсюдження в Україні не набув.

У віковій категорії жінок 45– 55 років зазвичай виникають перші прояви згасання репродуктивної функції. Протягом 5 років перед цим, як правило, відбувається зменшення функціональної активності яєчників. І хоча ризик вагітності знижується, його не можна виключити зовсім. Вагітність та пологи в цій віковій категорії у більшості жінок ускладнюються наявністю хронічних захворювань, що може негативно вплинути на здоров’я майбутньої дитини. Тому питання контрацепції не тільки не виключається у віці 45–55 років, а набуває особливого значення.

Складності у цій віковій категорії пов’язані в першу чергу з факторами ризику: супутніми захворюваннями, ожирінням. Навіть у здорових жінок з віком змінюються процеси метаболізму, підвищується артеріальний тиск, інсулінорезистентність, схильність до тромбоутворення, збільшується маса тіла. Фізіологічні методи малоефективні для жінок цієї вікової категорії, особливо якщо менструальний цикл нерегулярний. З метою попередження небажаної вагітності у цьому віці можна застосовувати бар’єрні засоби контрацепції, якщо подружжя вважає їх для себе зручними. Препарати, що містять сперміциди, у цій вікові групі можуть одночасно виконувати як функцію протизаплідного засобу та захисту від інфекцій, що передаються статевим шляхом, так і усувати сухість піхви, яка нерідко спостерігається в периклімактеричний період.

У зв’язку з тим, що в цієї вікової категорії з кожним роком підвищується ризик естрогензалежних ускладнень, доцільним є використання мікродозованих КОК. Застосування КОК може бути методом лікування дисфункціональних маткових кровотеч, більшість з яких зустрічається саме в цьому віці. У випадку вікового зниження естрогенів застосування КОК має терапевтичне значення з метою підвищення щільності кісткової тканини та полегшення симптоматики гіпоестрогенного стану. Використання КОК у віці 45– 55 років протипоказано жінкам, які інтенсивно палять, після перенесеного інфаркту міокарда, інсульту, якщо існує ризик тромбозу, тромбофлебіт, тяжка форма цукрового діабету, захворювання печінки. У таких випадках, безсумнівно, обґрунтовано використання тільки гестагенних контрацептивів, ін’єкційних та підшкірних імплантів, які не впливають на згортання крові та не підвищують ризик тромбоемболічних ускладнень, не змінюють артеріальний тиск, функцію печінки. Але слід пам’ятати, що ін’єкційні контрацептиви та імпланти можуть призвести до передчасного настання менопаузи. Препарати для екстреної контрацепції, що містять високу дозу гормонів, у цій групі не рекомендовані, але в надзвичайних ситуаціях їх застосування можливе. Внутрішньоматкові контрацептивні засоби обмежені в застосуванні, у зв’язку з тим, що у віці 45–55 років часто зустрічаються патологічні стани шийки матки, міоми.

Слід пам’ятати, що ідеального контрацептивного засобу не існує. Певний вид контрацепції, що підходить для однієї жінки, може бути зовсім неприйнятним для іншої за рядом медичних, психологічних та соціальних аспектів. Консультація з лікарем допоможе зробити правильний вибір індивідуального методу контрацепції, який буде найбільш ефективним та безпечним та не позбавить жінку всіх фарб життя і мелодії кохання в будь-який період її життя.

http://www.provisor.com.ua






© Провизор 1998–2022



Грипп у беременных и кормящих женщин
Актуально о профилактике, тактике и лечении

Грипп. Прививка от гриппа
Нужна ли вакцинация?
















Крем от морщин
Возможен ли эффект?
Лечение миомы матки
Как отличить ангину от фарингита






Журнал СТОМАТОЛОГ



џндекс.Њетрика