Логотип журнала "Провизор"








Необхідно створити єдиний перелік основних лікарських засобів, ціни на які регулюватимуться державою

Необхідно створити єдиний перелік основних лікарських засобів, ціни на які регулюватимуться державою

В Україні необхідно створити єдиний перелік основних лікарських засобів, ціни на які регулюватимуться державою. Таку одноголосну думку висловили 12 березня, на своєму першому засіданні, члени робочої групи з питань удосконалення механізмів державного регулювання цін на лікарські засоби під головуванням заступника Міністра охорони здоров’я Віктора Олександровича Рибчука.

Відкриваючи засідання, заступник Міністра нагадав присутнім, що нині діє регламентуючий документ — Перелік зареєстрованих лікарських засобів і виробів медичного призначення вітчизняного і іноземного виробництва, ціни на які підлягають державному регулюванню, затверджений спільним наказом МОЗ та Міністерства економіки від 3 грудня 2001 р. № 480 / 29. Він регулює граничні надбавки на лікарські засоби та вироби медичного призначення. Є також Національний перелік основних ЛЗ і ВМП, затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 29 березня 2006 року № 400. При цьому перелік ЛЗ та ВМП, ціни на які підлягають державному регулюванню, налічує 135 міжнародних запатентованих назв ЛЗ та ВМП (з яких 27 не відносяться до Національного переліку), та 1368 торговельних назв ЛЗ.

Він наголосив, що, по-перше, робочій групі треба визначитися, який перелік основних лікарських засобів, ціни на які так або інакше регулюються за державний кошт, буде взято за основу для роботи. Тільки після вирішення цього питання треба перейти до другого, а саме — удосконалення механізмів регулювання цін державою, оскільки нинішній механізм дозволяє суб’єктам підприємницької діяльності уходити від цих механізмів. «На нашу думку, назріла необхідність вдосконалення державної цінової політики та економічної доступності ЛЗ, а саме: здійснення переходу до єдиного для України механізму державного регулювання та контролю цін на основні ЛЗ шляхом удосконалення механізмів державного регулювання граничних торговельних надбавок (націнок) на лікарські засоби і вироби медичного призначення», — зауважив урядовець.

В. Рибчук нагадав, що з метою надання рекомендацій країнам при формуванні державної лікарської політики Всесвітня організація охорони здоров’я з 1977 року склала перший примірний перелік основних ЛЗ, виходячи з потреб охорони здоров’я. Цей крок дав поштовх розвитку національних лікарських програм. З того часу цей перелік регулярно оновлюється.

В процесі обговорення члени робочої групи висловили одностайну думку, що сьогодні назріла необхідність створити єдиний перелік ЛЗ України. За його основу було вирішено взяти існуючий Національний перелік, включивши до нього, після ретельного вивчення, ті препарати та ЛЗ, які вже доказали свою ефективність. «В діючому переліку є такі ЛЗ, ефективність яких взагалі не доказана», — підкреслив урядовець.

Підсумовуючи зустріч, заступник Міністра запропонував створити в складі цієї робочої групи підгрупи фахівців, які будуть опікуватися суто економічними питаннями і до яких обов’язково мають увійти представники Міністерства економіки. Окрім створення єдиного переліку ЛЗ, В. Рибчук також доручив розпочати підготовку спільної (МОЗ та Мінекономіки) постанови по переліку ЛЗ, ціни на які підлягають державному регулюванню. Роботу над цією постановою доручено очолити голові Державної служби лікарських засобів Олексію Станіславовичу Соловйову.

На вирішення усіх цих питань Заступник Міністра дав п’ять днів, після чого робоча група повинна буде зібратися на своє чергове засідання.

http://www.dslz.gov.ua

Квотування трамадолу буде відбуватися на конкурсній основі

Нещодавно Державна служба лікарських засобів і виробів медичного призначення оприлюднила проект наказу МОЗ України «Про затвердження Порядку розподілу між вітчизняними підприємствами обсягів виробництва лікарського засобу трамадол в межах квоти, встановленої КМУ». Про цей проект розповіла одному з відомих журналів перший заступник голови Держслужби Інна Борисівна Демченко.

Ті обсяги виробництва трамадолу, що існують зараз, перевищують потребу держави більш ніж в десять разів. Тому Кабміном було прийнято рішення про необхідність запровадження його квотування. Шлях до цього рішення був довгий — він обговорювався протягом останніх 3-х років. Однак тепер, коли рішення вже прийнято на державному рівні, встає питання визначити порядок квотування трамадолу.

Проектом наказу передбачено, що квотування буде проходити на конкурсній основі. Планується, що конкурсну комісію очолить Міністр охорони здоров’я, а до її складу входитимуть представники МОЗ, Мінекономіки, Міністерства фінансів, департаменту по боротьбі з незаконним обігом наркотиків МВС, Антимонопольного комітету, представники конфедерації роботодавців і Держінспекції по контролю за якістю лікарських засобів.

І. Демченко підкреслила, що до участі в конкурсі будуть допускатися лише ті виробники, які мають повний цикл виробництва. Також передбачається зберегти в пропорційному відношенні ті частки на ринку виробництва трамадолу, які існували серед вітчизняних виробників (без врахування експорту). Квоти були складені за заявками виробництв та з урахуванням реального споживання цього препарату на ринку України.

http://www.dslz.gov.ua






© Провизор 1998–2022



Грипп у беременных и кормящих женщин
Актуально о профилактике, тактике и лечении

Грипп. Прививка от гриппа
Нужна ли вакцинация?
















Крем от морщин
Возможен ли эффект?
Лечение миомы матки
Как отличить ангину от фарингита






Журнал СТОМАТОЛОГ



џндекс.Њетрика