Логотип журнала "Провизор"








Міністр охорони здоров'я провів нараду "Фармацевтична галузь: вступ до СОТ та початок процесу приєднання до зони вільної торгівлі з ЄС"

Міністр охорони здоров’я провів нараду «Фармацевтична галузь: вступ до СОТ та початок процесу приєднання до зони вільної торгівлі з ЄС»

В МОЗ України відбулася нарада «Фармацевтична галузь: вступ до СОТ та початок процесу приєднання до зони вільної торгівлі з ЄС», за участю міністра охорони здоров’я Князевича Василя Михайловича, інших представників МОЗ та чисельних фахівців фармгалузі.

В. Князевич наголосив, що метою зборів є бажання Міністерства вислухати пропозиції, побажання та зауваження представників фармбізнесу України — як виробників, так і дистриб’юторів відносно підписання 5 лютого 2008 року протоколу щодо вступу України до Світової організації торгівлі (СОТ). Головним завданням у цьому ракурсі є запропонування прозорих та зрозумілих правил гри, які будуть рівними для всіх її учасників. Він нагадав, що також невдовзі планується перехід до страхової медицини, і з цією метою при МОЗ буде створений окремий департамент, на чолі із заступником міністра.

Виступаючі зосередили увагу на кількох важливих питаннях, пов’язаних здебільшого з адаптацією законодавства до європейських стандартів. Вони підкреслили недосконалість нормативноправової бази переходу на GMP та необхідність подальшого її удосконалення, беручи до уваги вступ України до СОТ. Представники як крупних дистриб’юторів, так і вітчизняних виробників наголошували, що при правильному підході цей крок має бути для вітчизняного фармацевтичного ринку не стільки викликом, скільки надзвичайною можливістю вийти на світовий ринок. Усі без винятку виступаючі підкреслювали важливість підвищення контролю якості лікарських засобів (ЛЗ).

Але, якщо ставити таку мету, необхідно зробити негайні кроки в напрямі відродження та всебічної підтримки української фармацевтичної науки. Більшість виступаючих непокоїв той факт, що в Україні виробляється забагато генериків, адже вітчизняна наука має достатньо своїх фахівців, здатних створювати оригінальні ЛЗ.

Учасники наради висловили впевненість у тому, що повернення до системи державних замовлень допоможе підтримати українську фармацевтичну галузь та відродити вітчизняну фармацевтичну науку. Вони запропонували таку схему: має бути визначено потребу по державних програмах боротьби із соціально-небезпечними захворюваннями, цукровим діабетом, після чого держава розміщує замовлення на необхідні ліки. Фармацевти-бізнесмени висловили впевненість: за умов державного замовлення виробник зможе не тільки винайти оригінальні препарати для потреб власної держави, але й продавати за кордон, адже вони будуть впевнені, що інвестиції у розробку оригінального препарату будуть гарантовано повернуті.

Підсумовуючи зустріч, міністр запропонував представникам усіх фармацевтичних асоціацій розробити пропозиції по внесенню змін у діюче законодавство з метою його удосконалення та приведення до стандартів ЄС. Він запевнив, що не є прибічником різких кроків, що можуть нанести шкоду розвитку галузі. «Я, як міністр охорони здоров’я, буду робити все необхідне, щоб забезпечити країну якісними ліками», — запевнив В. Князевич.

http://www.dslz.gov.ua






© Провизор 1998–2022



Грипп у беременных и кормящих женщин
Актуально о профилактике, тактике и лечении

Грипп. Прививка от гриппа
Нужна ли вакцинация?
















Крем от морщин
Возможен ли эффект?
Лечение миомы матки
Как отличить ангину от фарингита






Журнал СТОМАТОЛОГ



џндекс.Њетрика