Логотип журнала "Провизор"








Основні санітарні правила щодо розміщення та обладнання аптек
Другие статьи из раздела: Государственный контроль
Статья
№ 10’2008 Общие требования, необходимые документы, ответственность за нарушение законодательства в сфере пожарной безопасности
№ 03’2008 Проблеми застосування законодавства про захист прав споживачів
№ 9’2007 Корпорация «Артериум»: итоги 2006 года
№ 7’2007 Новый закон о наркотиках: упоение победы или горечь поражения?
№ 8’2006 Вступил в силу новый Закон Украины «О закупках товаров, работ и услуг за государственные средства»

Основні санітарні правила щодо розміщення та обладнання аптек

Роздрібна торгівля лікарськими засобами — діяльність з придбання, зберігання та продажу готових лікарських засобів через аптеку та її структури, а також підприємствам, установам та організаціям без права їх подальшого перепродажу.

Торгівля може здійснюватися лише зареєстрованими в Україні в установленому порядку лікарськими засобами за наявності сертифіката якості виробника, крім випадків, передбачених законодавством.

Аптечні заклади та їх структурні підрозділи мають право придбати та продавати вироби медичного призначення, дезінфікуючі засоби, предмети особистої гігієни, оптику, природні та штучні мінеральні води, лікувальне, дитяче та дієтичне харчування, лікувальні косметичні засоби та інші супутні товари за переліком, що визначається МОЗ. 

Аптека — заклад охорони здоров’я, основним завданням якого є забезпечення населення, закладів охорони здоров’я, підприємств, установ та організацій лікарськими засобами шляхом здійснення роздрібної торгівлі.

Аптечний кіоск — структурний підрозділ аптеки, який створюється на підприємствах, установах та організаціях для роздрібної торгівлі готовими лікарськими засобами, що відпускаються без рецептів лікаря.

Аптечний пункт — структурний підрозділ аптеки, який створюється у лікувально-профілактичних закладах для торгівлі готовими лікарськими засобами.

Аптеки розміщують в окремому будинку чи вбудовують в громадські та житлові будинки. У випадку розміщення аптеки в громадських чи житлових будинках, їх слід розміщувати на перших поверхах. В аптеках необхідно передбачати можливість під’їзду і розвантаження автотранспорту, улаштування відокремлених входів.

В житловому будинку аптека розміщується на першому поверсі, окремі приміщення аптеки, крім торговельного залу, можуть розміщуватися у цокольних та підвальних приміщеннях, мати необхідні приміщення або окремі площі (зони) для приймання і зберігання різних груп лікарських засобів, мати службово-побутові приміщення, кількість і склад яких визначається суб’єктом господарювання.

Загальна площа аптеки повинна становити не менш як 50 кв. м (для аптек, які займаються торгівлею лікарськими засобами), площа торговельного залу — не менш як 18 кв. м.

Аптечні кіоски розміщуються у відокремлених приміщеннях (не менше 8 кв. м) без виділення торговельного залу тільки в капітальних спорудах: на заводах, фабриках, вокзалах, аеропортах. Аптечні кіоски можуть розміщуватися на перших поверхах житлових та громадських будинків при умові наявності окремого входу, підведення інженерних комунікацій (водопостачання, каналізації, теплопостачання), наявності вентиляції та забезпечення площі приміщень не менше 21 кв. м, в тому числі: 8 кв. м — зона обладнання робочих місць персоналу, 10 кв. м — зона обслуговування населення, 3 кв. м — вбиральня. В аптечних кіосках організується одне робоче місце, що відокремлене від покупців подвійним склом з отвором для відпуску медикаментів.

Аптечні пункти розміщуються у відокремлених приміщеннях з виділенням або без виділення торговельного залу в капітальних будинках при лікувально-профілактичних та санітарно-курортних закладах (медичних центрах, лікарнях, амбулаторно-поліклінічних закладах, медико-санітарних частинах та ін.). Площа аптечного пункту повинна складати 18 кв. м. Організується робоче місце, шо відокремлене від покупців подвійним склом з отвором для відпуску медикаментів.

Виробничі приміщення аптечних закладів — це приміщення або зони, у яких приймаються, зберігаються лікарські засоби. Зал обслуговування не належить до виробничих приміщень.

Рекомендується організовувати порядок розміщення виробничих приміщень (зон) таким чином, щоб забезпечити послідовність технологічного процесу (приймання, зберігання, відпуск лікарських засобів).

Виробничі приміщення аптек повинні бути обладнані для забезпечення відповідного зберігання лікарських засобів (шафи, стелажі, холодильники, сейфи тощо) та здійснення контролю за температурою і вологістю повітря.

Внутрішнє оздоблення приміщень повинно відповідати їх функціональному призначенню. Поверхня стін, стель, перегородок та підлоги має бути гладкою, легкодоступною для вологого прибирання та дезінфекції. Установлення підвісної стелі повинно відповідати вимогам до огороджувальних конструкцій такого типу. Конструкція і матеріали підвісних стель повинні забезпечувати можливість проведення їх прибирання, чищення і дезінфекції.


Лікар міської СЕС Зверева Н. Л. Інженер міської СЕС Лубенченко М. Б.







© Провизор 1998–2022



Грипп у беременных и кормящих женщин
Актуально о профилактике, тактике и лечении

Грипп. Прививка от гриппа
Нужна ли вакцинация?
















Крем от морщин
Возможен ли эффект?
Лечение миомы матки
Как отличить ангину от фарингита






Журнал СТОМАТОЛОГ



џндекс.Њетрика