Логотип журнала "Провизор"








Міністерство охорони здоров’я України

Український центр наукової медичної інформації
та патентно-ліцензійної роботи (Укрмедпатентінформ)

Випуск 3 по проблемі “Дерматологія та венерологія”

Інформаційний лист № 126–98
про нововведення в системі охорони здоров’я
про застосування орунгалу при лікуванні дерматомікозів та оніхомікозів

 

Головному дерматовенерологу управління охорони здоров’я
обласної (міської) державної адміністрації

Пропонується для впровадження в практику роботи профільних лікувально-профілактичних закладів охорони здоров’я області (міста) медична технологія лікування грибкових захворювань шкіри та нігтів препаратом орунгалом (Orungal) фірми Янссен-Силаг — Бельгія.

За даними наукових медичних джерел цей препарат знайшов високу оцінку при його застосуванні у ведучих клініках РФ, далекого зарубіжжя та в окремих лікувально-профілактичних закладах України.

Орунгал належить до препаратів системної дії. Він входить до новітньої родини біологічних антимікозних препаратів — триазолів — і володіє високою ефективністю лікування дерматомікозів, оральних кандидозів, грибкових керотитів, системних мікозів, онихомікозів та кандидозів урогенітальної локалізації.

Форма випуску препарату — капсули рожево-блакитного кольору, кожна з яких містить 100 мг орунгалу. Фармакодинаміка препарату має ті особливості, що орунгал після перорального прийому досить швидко накопичується плазмою та акумулюється у внутрішніх органах і тканинах організму. Через 3–4 години після прийому препарату реєструється його найбільша концентрація у плазмі крові та ще у внутрішніх органах. Через 1–2 доби орунгал у вигляді продуктів розпаду виводиться з організму, хоча в шкірі та нігтях залишається надовго (до 9 місяців), що підвищує його терапевтичний ефект. Препарат виводиться із плазми крові на 7 добу після прийому останньої капсули, що дозволяє максимально знизити побічну дію на організм вцілому.

Дослідження свідчать, що антимікозною дією володіє не тільки орунгал, а й його метаболіти, наприклад гідрокситраконазол. Що ж стосується загалом неактивних інгредієнтів, що входять до складу препарату, то варто назвати сахарозу, кукурузний крахмал, двуокись титану, індиготіпсульфонат натрію, желатину тощо.

Щодо медичних технологій лікування мікозів різної локалізації орунгалом, то варто підкреслити наступне. З досконалим розумінням фармакодинаміки препарату та глибоким вивченням його лікувальної ефективності в дерматологічну практику введено поняття “пульс-терапія”. Саме такий підхід до застосування орунгалу у вигляді цілосної медичної технології дає терапевтичний ефект в 95–100% випадків, про що свідчить досвід найбільш відомих клінік світу.

Загалом схема застосування орунгала в дерматологічній практиці наступна. При лікуванні дерматомікозів препарат приймають 2 тижні по 100 мг (1 капсула) щоденно. У випадку орального кандидозу схема лікування аналогічна. При грибкових керотитах рекомендується лікування на протязі 3-х тижнів по 100 мг щоденно.

При лікуванні оніхомікозів орунгал дає ефект, якщо “пульс-терапія” цієї хвороби буде складатись з одного курсу протягом одного тижня по 2 капсули 2 рази на день. На випадок ураження нігтьових пластинок на руках рекомендується 2 курси, на ногах — 3 курси з перервою між курсами три тижні.

Системні мікози лікуються орунгалом по спеціальним схемам (у залежності від виду інфекції) від 3 тижнів до 8 місяців по 100–200 мг щоденно.

Препарат призначається перорально після ситного споживання їжі.

Протипоказання: вагітність, порушення функцій печінки та нирок, висока чутливість до препарату. Щодо застосування препарату у дитячих клініках, то накопичений досвід ще недостатній.

Побочні ефекти: в 1–2% випадків можуть бути диспептичні явища, головний біль, свербіння шкіри.

Інформаційний лист складено за матеріалами галузевого ДІФ України

УКЛАДАЧІ: проф. А. Р. Уваренко, лікар-дерматолог О. А. Уваренко.
Рецензент: проф. Л. Д. Калюжин, головний дерматовенеролог МОЗ України.
Відповідальний за випуск: проф. А. Р. Уваренко

Материал предоставлен представительством фирмы “ЯНССЕН-СИЛАГ” в Украине.
Подробную информацию можно получить по телефонам (044) 246-37-48, 246-44-78





© Провизор 1998–2022



Грипп у беременных и кормящих женщин
Актуально о профилактике, тактике и лечении

Грипп. Прививка от гриппа
Нужна ли вакцинация?
















Крем от морщин
Возможен ли эффект?
Лечение миомы матки
Как отличить ангину от фарингита






Журнал СТОМАТОЛОГ



џндекс.Њетрика